Patanjali'nin Yoga Sutraları I
- Didem Tekkan
- 7 Eki 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Eki 2022
Patanjali'nin 8 kollu yolunu bir ağaca benzetebiliriz.

· Ağacın Kökü: “Yamalar”
· Ağacın Gövdesi: “Niyamalar”
· Ağacın dalları: “Asana”
· Ağacın yaprakları: “Pranayama”
· Ağacın kabukları: “Pratyahara”
· Ağacın özsuyu: “Dharana”
· Ağacın çiçeği: “Dhayana”
· Ağacın meyvesi: “Samadhi”
Yamalar: Kişinin yaşamında uyguladığı ahlaki yapı taşlarıdır. Ruh ve beden sağlığımızı korumak, dengelemek, kendimize ve etrafımızdakilere şefkatle, sevgiyle, anlayışla davranmak için çok kıymetli yapı taşlarıdır. Uygulayan kişiyi hem ahlaki olarak yükseltir hem de sevgiyle ışık saçmasını sağlar. Yoga da arınmanın basamaklarındandır yamalar, bizi negatifliklerden arındırıp, stresi, öfkeyi, şiddeti hayatımızdan çıkarmak için uygulayacağımız adımlardır. Hem kendimize hem de çevremize karşı dürüst, hoşgörülü, sevgi dolu olmamızı sağlarlar. Yamalar kendi içerisinde 5’e ayrılır.
Ahimsa (Zarar vermemek) Hiçbir canlıya ve kendine zarar vermemek, öldürmemek anlamına gelir. Hem sözlü olarak hem de fiziksel olarak geçerlidir bu, hayatın her alanında geçerlidir. Örneğin bir asanayı yaparken bedenini zorlamamak, hayvanlara şidder uygulamamak, kendine veya başkasına şiddet içerikli söz söylememek, zarar veren bir durumda bulunmamak.
Satya (Dürüstlük) Her türlü yalan söylemekten kaçınmaktır. İyi veya kötü yalan diye bir durum yoktur. Ama burada kişiye doğrularısöylerken zarar vermeden söylememek gerekir. Dürüst olacağım diye inciten, kıran davranışlarda bulunmak satyaya dahil değildir. Yine burada en önemlisi kişi önce kendisine karşı dürüst olmalıdır.
Asteya (Çalmamak) Kişinin kendisine ait olmayan hiçbir şeyi almamasıdır. Bu sadece maddi şeyler için geçerli değildir hem maddi hem de manevi anlanma uygulanması gerekir. Örneğin bir kişinin fikrini çalmak veya bir kişinin eşyasınıçalmak aynıdeğerdedir.
Brahmacharya (Duyuların kontrolü) Duyuların, arzuların kontrolü olan brahmacharya kişinin her bakımdan ölçülü olması demektir. Kişi kendine hakim olduğu zaman aşırı herşeyden uzaklaşabilir. Arzuların kontrolü cinsellikten vazgeçmek anlamına gelmez, ölçülü davranmak, dengeli davranmak anlamına gelir.
Aparigraha (Biriktirmemek) Sadece gerekli olanı hayatımızda tutmak anlamına gelir. Fazla olan hiçbirşeyi biriktirmemek, saklamamaktır. Bağımlılıklarımızdan kurtulmaktır aynı zamanda. Sadece eşya ile ilgili değildir aparigraha, hayatımızda negatif düşünceleri de biriktirmemektir. Kişinin sadece ihtiyacı olanı bilip, yetinmesi, anı yaşamasıyla ilgilidir.
Patanjali'nin ilk kolu olan yamaları kendi hayatınızda nasıl deneyimliyorsunuz?
Comments