Patanjali'nin Yoga Sutraları II
- Didem Tekkan
- 9 Eki 2022
- 1 dakikada okunur
· Ağacın Kökü: “Yamalar”
· Ağacın Gövdesi: “Niyamalar”
· Ağacın dalları: “Asana”
· Ağacın yaprakları: “Pranayama”
· Ağacın kabukları: “Pratyahara”
· Ağacın özsuyu: “Dharana”
· Ağacın çiçeği: “Dhayana”
· Ağacın meyvesi: “Samadhi”
Niyamalar: Kişinin öz disiplin yoluyla öz arınmasıdır. İçimizdeki pozitif enerjiyi desteklemek ve kuvvetlendirmek içindir. Niyamalar da 5’e ayrılır;
Saucha (Saflık) Saflık ve temizlik anlamına gelir. Hem dışsal hem de içsel temizlik anlamındadır. İçsel temizlik istenmeyen duygulardan, düşüncelerden, negatifliklerden kişinin kendisini arınmasıdır. Dışsal temizlik; bedenin temizliği, toksinlerden arınmasıdır.
Santosha (Yetinmek) Kişinin herhangi bir koşula bağlı kalmadan mutlu olmasıdır. Eğer mutluluğumuz herhangi bir duruma bağlıysa o durum ortadan kalktığında mutlulukta yok olacaktır. Bu yüzden başımıza gelen her durumun içerisinde mutlu, memnun kalabilmektir.
Tapas (Ateşli Çaba) Öz disiplini, iradeyi güçlendirmektir. Kişinin kendisine, kendi öz benliğine verdiği ve uyguladığı sözlerdir. Nefsini, bedenini kontrol etmektir.
Svadhyaya (Kendini eğitmek) Düzenli ve konsantre olarak çalışmaktır. Yaptığımız tüm eylemlerde öz farkındalıkla davranmak ve bunu süreklilik haline getirmektir. Kişinin seçtiği yolda çaba sarfetmesiyle başarıya ilerlemesidir.
İshvara Pranidhana (Adanmak) Yaradana olan teslimiyettir. Kişinin yaptığı tüm eylemleri ilahi akışa güvenerek, yaradana teslimiyetle yapmasıdır. Yaradanın bir yansıması olduğumuz bilincinde tüm hayatı yaşamaktır.
Comments